Image by Alexandra_Koch from PixabayDu er sikkert lei av AI allerede? All skremselspropaganda om hvor farlig det blir eller alle lovnader om at det skal bli så j…. bra! Og nå skal også jeg skrive om det - henge meg på liksom? Men kunstig intelligens (AI) har åpnet nye dører for å oppnå målene om økt kundetilfredshet og effektive salgsprosesser. La oss se nærmere på hvordan AI kan transformere salg og kundeservice, og gjøre din bedrift mer konkurransedyktig og kundesentrert.

AI's evne til å analysere store datamengder gir en dypere forståelse av kundenes atferd og preferanser. Ved å tilpasse tilbud og kommunikasjon til hver enkelt kunde, kan bedrifter skape mer personlige og engasjerende kundeopplevelser. Dette fører ikke bare til økt kundetilfredshet, men også til sterkere kunderelasjoner.

Her er et eksempel: En nettbutikk bruker AI til å analysere kjøpshistorikken og nettlesingsatferden til kundene. Basert på denne analysen, personaliserer butikken produktanbefalinger og markedsføringsmeldinger for hver kunde, noe som fører til høyere engasjement og økte salg. Er det AI sier du? Ja, sett deg ned å studer adferden til 10.000 brukere, samle mønster og se om det finnes noen fellestrekk som kan anslå sannsynligheten for at en eller flere brukere vil kjøpe ditt produkt - gjør det i Excel og se hvor lett det er ;-)

Ved å automatisere tidkrevende oppgaver som datainnsamling og rapportering, frigjør AI verdifull tid for salgsteamene. Dette gjør at de kan fokusere på det som virkelig teller - kundeinteraksjon og utvikling av salgsstrategier. AI's evne til å forutsi fremtidige trender og kundeadferd er en game-changer. Bedrifter kan bruke denne innsikten til å forutse kundenes behov og tilpasse sine strategier for å møte disse behovene proaktivt.

AI's evne til å analysere kundekommunikasjon og sosiale medier gir verdifull innsikt i kundenes stemninger og holdninger. Denne innsikten er uvurderlig for å forbedre produkter, tjenester og kundekommunikasjon.

Hva kan AI gjøre for kundeservice?

AI-drevne chatbots og virtuelle assistenter tilbyr rask og effektiv kundeservice. De kan håndtere vanlige forespørsler og problemer, noe som forbedrer kundetilfredsheten og effektiviteten i kundeservice. Tidligere i høst fikk jeg problemer med min 3 år gamle induksjonsovn og tok kontakt med leverandørens kundeservice. Jeg fikk snakke med Chat-botn gjennom telefonen. Det kunne vært en S-T-A-K-A-T-O talerobot, men overraskelsen var stor og følelsen av å snakke med “noen i den andre enden” var absolutt tilstede. I det som fremstod som en noenlunde vanlig samtale kartla roboten en rekke viktige forutsetninger for om problemet kunne løses og kom frem til at det kunne det absolutt, men serienummeret på enheten måtte “hen” ha. Jeg ble bedt om å ringe tilbake. Ja vel tenkte jeg , da her jeg vel kastet bort både plassen i køen og alle overleverte detaljer om problemet, men uten serienummer kommer jeg ikke videre.

Senere den dagen ringte jeg tilbake, med serienummeret klart for hånden. Roboten åpnet samtalen: “Hei, er det Frode Otnes som ringer? Jeg ble overrasket og svarte ganske tydelig JA, hvorpå roboten kontret med: - Har du funnet serienummeret? Jeg var rask med å lese opp nummeret - stum av beundring. Før jeg fikk summet med var Bottar blitt min venn og kunne opplyse om at mitt produkt som ble kjøpt på Power var omfattet av en garanti og at feilen måtte utbedres av en tekniker. Fortvil ikke - Frode - du vil motta en sms fra vår tekniker som vil avtale tidspunkt for reperasjon med deg direkte. Høflig svarte jeg takk og “Bottar” spurte om det var noe mer “hen” kunne hjelpe meg med. Teknikeren møtte til avtalt tid.

Riktig implementert vil denne typen teknologi gi oss flotte kundeopplevelser og fornøyde kunder!

Men hva med AI og salg?

Nå som vi har sett hvordan AI kan revolusjonere kundeservice, la oss se nærmere på dens transformative rolle i salgsprosesser. AI hjelper salgsteam med å identifisere og prioritere de mest lovende leads. Ved å gi anbefalinger om den beste tilnærmingen til hver potensiell kunde, kan AI betydelig øke sjansene for suksess. La meg ta et nytt eksempel: Et programvareselskap bruker AI til å analysere leadgenereringsdata. Systemet identifiserer hvilke leads som har høyest sannsynlighet for å konvertere, og anbefaler spesifikke oppfølgingsstrategier for salgsteamet. Du kjenner det kanskje igjen? Les hvordan Lankreditt bruker “Bothild” til å analysere leads og dytte dem inn i riktig kundereise i salgsstøtteverktøyet Cube.

AI bidrar til å integrere data fra ulike kilder, noe som gir en mer helhetlig forståelse av kundene. Dette forbedrer datakvaliteten og hjelper bedrifter med å ta mer informerte beslutninger. AI kan identifisere potensielle problemer i kunderelasjoner før de eskalerer. Dette muliggjør proaktiv problemløsning og bidrar til å opprettholde sterke kunderelasjoner.

La meg ta deg med på en helt vanlig kundereise i den moderne bilindustrien: En bilprodusent bruker AI for å analysere data fra tilkoblede kjøretøy. Systemet identifiserer potensielle problemer med en bestemt bilmodell før de blir alvorlige, noe som muliggjør proaktiv tilbakekalling og reparasjon. Se ikke bort fra at denne reparasjonen skjer uten at du er klar over at din tilkoblede bil lastet ned en programvareoppdatering i løpet av natten!

AI representerer en kraftig ressurs for bedrifter som ønsker å forbedre sitt salg og kundeservice. Ved å utnytte AI's mange muligheter, kan bedrifter ikke bare forbedre sin operasjonelle effektivitet, men også skape mer meningsfulle og tilfredsstillende kundeopplevelser. Det er på tide å omfavne fremtiden og la AI transformere måten vi tenker på salg og kundeservice.

Jeg imøteser utviklingen og gleder meg til at banken min implementerer en AI-drevet chatbot på sin nettside og mobilapp for å håndtere mer komplekse kundeforespørsler, som å forklare forskjellige lånemuligheter eller investeringsprodukter. Chatboten er programmert til å forstå og svare på en rekke finansielle spørsmål, og kan også veilede meg gjennom prosessen med å søke om lån eller sette opp en ny konto. For mer komplekse henvendelser, som spesifikke detaljer om min konto og mine transaksjoner eller investeringsråd, kan chatboten umiddelbart koble meg til min “menneskelige” rådgiver. Dette forbedrer kundeopplevelsen ved å gi raske og nøyaktige svar på enkle spørsmål, samtidig som det sikrer personlig assistanse for mer komplekse saker.

Last ned vår gratis veileder