pexels-markus-winkler-4052198

Mange mislykkes med nyttårsforsettene sine fordi de prøver å gjøre for mye på en gang. Lista legges så høyt at man er dømt til å mislykkes. Slik er det ofte med målsettinger på jobben også. Nedenfor har vi samlet seks råd for å hjelpe deg til å lede medarbeiderne mot målet, nemlig et vellykket salg.


1. Kommuniser hva som er målene for selskapet

Å famle i blinde er det mest meningsløse som fins. Du kommer på jobben med anstendig lønn, oppmøteplikt og 7,5 timers arbeidsdag uten helt å vite hva du skal gjøre. Om du som leder kan minne de ansatte på på hvilke mål vi skal nå i 2022, vil de kan de jobbe mot dette målet målet uten at du trenger å detaljstyre dem.

2. Involver dine ansatte i å sette sine egne mål

Det er mer forpliktende når ansatte setter målene selv, og det blir langt mer interessant å jobbe enn når målene kommer ovenfra. Forskning viser at motivasjon innefra gir bedre resultater enn påvirkning utenfra. Dessuten er vi i langt større grad enn tidligere kunnskapsbedrifter med selvstendig tenkende medarbeidere. Tiden da sjefen var den mest kunnskapsrike er forbi.

Les mer: 11 råd på veien til en god medarbeidersamtale

3. Spør de ansatte om de tror det er mulig å nå målene

Ofte setter vi oss hårete mål fordi vi har lært at vi må ha ambisjoner. Vi må ha noe å strekke oss etter. Min erfaring er at man godt kan ha slike mål, men mest som en langsiktig ambisjon. Du må bryte ned målene i noe som kan nås innen en grei tidshorisont. Lavere mål er lettere å nå, og det er bedre å nå flere lave mål enn å bomme på et høyt.

4. Finnes det motivasjon for å nå målene?

Det er sunt å sette seg noen mål i livet. Det er sunt å finne ut hvor motivert du er for å nå dem. Men hvis du ikke kan sette motivasjonen høyt på en skala fra en til fem, så er det ikke et mål du bør prioritere. Her gjelder det å være ett hundre prosent ærlig med seg selv og sin nærmeste leder, så dette er ikke noe for fellesmøtene.

Les mer: Gjør hverdagen i callsenteret mer effektiv

5. Det er ikke alltid resultatet som er det rette målet

Ofte er det viktigere å se på hva som skaper resultater og sette seg mål for forbedringer som skaper disse resultatene. En selger som skal nå budsjettet bør se på hvilke aktiviteter som skaper salget, og våge å evaluere og justere aktivitetene underveis. Er du leder må du lede, engasjere og motivere selgerne til å gjøre nettopp de aktivitetene som gjør at de når sine mål. 

6. Du må øve på de aktivitetene som bringer deg mot målet

Idrettsfolk trener både fysisk og mentalt for å nå målene sine. Du trenger ikke å trene 10 000 timer, men dersom du skal gjøre en prestasjon som bringer deg nærmere målet, så hjelper det å være forberedt. Hvor mange ganger har du tatt en salgstelefon uten å være forberedt på samtalen? Lyktes du da? Å vite hvem du selger til, kjenne behovene, smerten og løsningen på mottakerens problemer gir garantert bedre resultater. De som improviserer best er også de som har øvd mest på forhånd.

Til slutt vil jeg dele en erfaring. For å sette i gang denne prosessen, kan du lage et skjema eller en mal som du sender til medarbeiderne dine og be om at de setter av litt tid til å registrere to-tre målsetninger. Be dem vurdere av hvor motivert de er for å nå målet og beskrive enkelt hvorfor de har denne motivasjonen.

Når du mottar svar på denne oppgaven kan du veilede hver enkelt i hvordan de skal ta fatt på oppgaven.

Lykke til!

 

Last ned gratis mal for personalhåndbok